En bruksrett som ble slått fast i våre aller eldste lover

Hans-Jørgen Jahren har vært knyttet til Hardangervidda i en mannsalder. Der har han sanket utallige gode naturopplevelser. Han er overbevist om at flere ville flytte til Nore og Uvdal dersom de visste hvilke fantastiske muligheter som ligger der og venter.

Hvilke perler vi har i Hardangervidda og Øvre Numedal Statsallmenning! De kunne godt vært bedre markedsført, for de representerer goder jeg er sikker på mange ville verdsette høyt hvis de hadde visst om dem. Vi har en bruksrett med store fordeler, som rypejakt med hund hele høsten for et par tusen, og 15 hytter med redusert pris for fastboende.

Alle foto: Hans-Jørgen Jahren

Hans Jørgen Jahren mener vi har en fantastisk bruksrett i Nore og Uvdal.

Der. Der har jeg alt jeg trenger i livet. Jeg har ei lita bu, som jeg kan fyre opp fort. Jeg har vann 50 meter fra hytta, jeg har reinstrekk, jeg har flott rypejakt-terreng, jeg kan fiske rett i nærheten og ikke minst: Jeg har villmarka.

Villreinjakta har vært kongejakta. Selv har jeg over nesten 50 år skutt noe over 100 dyr.

En god bruksrett i Nore og Uvdal sikrer flotte naturopplevelser for de fastboende.

Fjellet er en del av kulturen her oppe. Det ligger i genene, i ryggmargen. Her finner vi natur brukt i tusenvis av år av dem som har bodd i den og høstet av den.

Alle som i løpet av det siste inneværende året har vært bosatt i Nore og Uvdal, Rollag og Dagali med Søre Skurdalen, har bruksrett i Øvre Numedal Statsallmenning. Dette gir en unik mulighet og fortrinnsrett til villreinjakt, garnfiske og småviltjakt. Historisk sett var høsting og bruk av vidda mye av årsaken til bosettingen i bygdene rundt vidda.

Sten-Rune Jensen, Fjelloppsyn

Les her for å få mer informasjon om Øvre Numedal Statsallmenning.

Hopp rett ned til innholdet