Familien, den gode hverdagen og de mange mulighetene

Hun er lettledd og ser ut til å alltid ha et smil på lading. Anette Lislelid Sevlejordet er 31 år, født og oppvokst i Nore og Uvdal, med en positiv og energisk personlighet. Her lever hun akkurat det livet hun drømmer om, sammen med familien sin, Tommy (35), Madelen (8) og Kim (10). Hun ser ingen grunn til å søke lykken andre steder.

Anette er legesekretær, og trives optimalt med det. Hun har bakgrunn som helsefagarbeider, og jobbet mange år på Bergtun. En stund tenkte hun på å fortsette helseutdanninga si, men slo det fra seg da hun ble gravid. Hun og samboeren bestemte seg for at de ville bli i kommunen. De kunne ikke se for seg noe tryggere sted å oppdra barn. De kjøpte seg hus, og bor nå midt i idyllen, omkranset av fjord og fjell, og med ei hengekøye i hagen, sakte gyngende mellom krokete epletrær.

Den store friheten

Familien er navet i Anettes liv. Og siden hun har en såpass aktiv familie, passer det perfekt å bo i en kommune hvor det er mange muligheter for å utfolde seg:

-Vi er mye på toppturer, og er medlemmer i Barnas Turlag. Ungene er med på turn, fotball og skyting, vi går mye på langrenn og er i alpinsenteret. Vi setter stor på pris på denne tiden sammen, og det er like gøy for både voksne og barn, smiler Anette.

Under koronapandemien gikk det for alvor opp for henne hvor heldige de er:

Vi har et fantastisk område rundt oss! Det var ikke noe problem for oss at vi gikk inn i en spesiell tid. Vi hadde god plass, og kunne bare bevege oss ut i naturen.

Anette, friluftslivsentusiast

Den storslåtte naturen og frihetsfølelsen den gir er noe av det hun virkelig setter pris på ved å bo i Nore og Uvdal kommune. Men også følelsen av trygghet og det at barna kan bevege seg fritt rundt uten å være redde for noe, er befriende. De er omgitt av familie og venner, og det er alltid en trygg voksen i nærheten. Alle kjenner alle og vil hverandres beste.

Den levende bygda

Anette merker tydelig en bølge av energi og engasjement i lokalsamfunnet for tida. Da hun vokste opp snakket venner og bekjente om at de ville flytte fra kommunen. Nå har ting snudd. Plutselig er det mange som opplever det som attraktiv å bo på bygda, og flere har valgt å komme hjem igjen. Gjerne etter at de har blitt foreldre.

– Her trenger vi ikke stå i kø for alt vi skal gjøre. Det er et roligere tempo, og vi har god plass rundt oss.  Anette drikker litt saft, mens sommerlyset speiler seg i solbrillene hennes.

Ryktet om det levende lokalsamfunnet har også nådd en og annen som ikke er fra kommunen. Anette synes det er ekstra spennende med innflyttere som ser med friske øyne. Innspillene deres bidrar til å skape endring og utvikling.

Akkurat nå skjer det så mye positivt i kommunen vår! Kommunen har sett verdien av å ansette en egen bygdeutvikler som bidrar til å fremme utviklingen av bygda vår. Det er flott å se at kommunen har store ambisjoner for lokalsamfunnet vårt!

Anette, ivrig medlem av heiagjengen

Møteplasser som nøkkelen til et attraktivt samfunn

Mange er opptatt av flerbrukshuset det planlegges for, og i siste kommunestyremøte vedtok man at man vil gå videre med prosjektet. Anette håper Nore og Uvdal skal klare å lande det. For selv om familiens behov er tilfredsstilt, ser hun at andre kan ha udekkede behov. For eksempel har hun som legesekretær lagt merke til at turnusleger kommer og går. Det er nok litt utfordrende å få innflyttere til å slå rot her.

Hun tror det kan hjelpe mye hvis man får flere møteplasser og steder å være sosiale. Flerbrukshuset vil kunne by på slike fellesarenaer, men kanskje bør vi allerede nå prøve å skape flere naturlige møteplasser?

-Hvis vi klarer å gjøre det lille samfunnet vårt mer sosialt, tror jeg det blir lettere å få tilflyttere til å bli. Vi må sørge for at det er attraktivt å leve her, for folk i alle aldre og i alle slags livssituasjoner, gestikulerer Anette.

Fellesskap og trivsel også for ungdommen

Mange ungdommer faller ut av organiserte aktiviteter i 16-18-årsalderen, og da kan det oppstå et aktivitetstomrom. Anette er glad for å se at dette er en gruppe kommunen satser mer på, og at det den senere tiden har blitt skapt flere møteplasser også for denne aldersgruppen.

Det holdes åpent bibliotek, der ungdommen kan lese, spille brettspill eller bare skravle. Rødberg Hotell har stilt lokaler til disposisjon, og der kan de blant annet teste ut dart- og biljardferdigheter, lytte til musikk og bestille rimelig mat. Ungdomsklubben er også aktiv, og legger opp til ulike sosiale arrangementer gjennom året.

Det er så flott å se at kommunen er bevisst hvilket forbedringspotensial vi har, og at det gjøres tiltak for å hele tiden bli bedre.

Anette, framtidsoptimist

Det er tydelig at entusiasmen hennes er ekte, og at hun opplever å være del av et lokalsamfunn der man heier på hverandre og støtter opp om det som foregår.

Engasjement for en lys framtid

For Anette er livet i Nore og Uvdal kommune alt hun kan ønske seg. Her har hun tenkt å bli. Og mens hun først er her, vil hun gjerne være med på å gjøre bygda så attraktiv som mulig. Per i dag handler det mest om å underbygge alt som er positivt, engasjere seg i aktivitetene som dras i gang og delta i frivillige organisasjoner. Samboer Tommy er blant annet aktiv i Røde Kors, mens Anette sitter i hovedstyret til RIF. Ellers er det viktig for det aktive paret å følge opp alle aktivitetene barna er med på.

Når barna blir litt eldre, vil Anette kanskje gå inn i lokalpolitikken:

-Jeg satt fire år i kommunestyret da jeg var yngre, og syntes det var spennende å se organiseringa av kommunen.

Hun tror alt det positive som skjer nå vil bli med kommunen inn i framtiden, og at Nore og Uvdal vil fortsette å være et levende lokalsamfunn:

-Alt engasjementet vi ser i bygda nå er så sterkt! Vi vil så mye! Jeg tror på en kjempeopptur som vil virke mange år framover, smiler Anette med overbevisning.

Som barnefamilie i Nore og Uvdal kan man nyte en rekke aktiviteter gjennom alle årets sesonger. Lurer du på om det kan passe familien din å flytte hit? Les historien om Sveinung og familien som flyttet til bygda og valgte å bli.

Skip to content