En ny æra for Søre Brandsgard gjennom samarbeid og fornyelse

Du har kanskje sett det? Gården Søre Brandsgard i Uvdal har fått en ny vår. Det er takket være de nye eierne Ingrid og Jonathan og engasjementet de har gitt til lokale entreprenører. Etter  å ha stått ubrukt i 20-30 år, er det nå blitt et velstelt tun fylt med imponerende bygninger som møter forbipasserende.

Ida Bjerke i barndomshjemmet.

FRIIS Arkitekter, O. Nørstebø & Sønn, Nore Bygg, Vidda Bygg og Fjell-Laft er blant entreprenørene som har vært med på løftet. Samarbeidet mellom dem viser hvordan tillit, kommunikasjon og felles mål kan føre til ekstraordinære resultater.

Et samspill av entreprenørskap

Ida Bjerke i barndomshjemmet.

Det hele startet da Ingrid og Jonathan henvendte seg til et utvalg lokale entreprenører for å lufte prosjektet med dem. Det viste seg raskt å ikke være et helt gjennomsnittlig prosjekt. Men etter å ha gått gjennom ønsker og bruk sammen med tiltakshavere, var hver enkelt entreprenør interessert i å ta på seg oppgaven.

-Vi så raskt at dette var veldig spennende, og at det var noe vi gjerne ville være med på, sier Kåre Gunnar, daglig leder i Nore Bygg. 

Det er et puslespill av delprosjekter som til sammen har blitt til ett stort prosjekt. Kort sagt har Nore Bygg hatt ansvar for det som har skjedd på låven. Ønsket var at den eldste delen, tømmerkassa i kjernen, skulle tas vare på. Rundt denne har det kommet en ny konstruksjon, tegnet av FRIIS Arkitekter. De står også bak tegningene til nybygget på hovedhuset og garasjebygget. Nore Bygg har satt opp grunnmuren til garasjen, mens Fjell-Laft har reist den. O. Nørstebø & Sønn er ansvarlig for alt grunnarbeidet som er gjort på tomta, samt finesser som låvemur. Vidda Bygg har holdt seg i hovedhuset, og var med på å sette startskuddet for prosjektet. Mens de begynte å rive panel og gulv, startet O. Nørstebø & Sønn grunnarbeidet på tilbygget på baksiden.Vidda Bygg har bistått Nore Bygg med rivningsarbeidet på låven, mens Nore Bygg har tatt seg av mur- og flisarbeidet i hovedhuset, parallelt med at Vidda Bygg har utført sitt arbeid der. 

Entreprenørene har hatt hver sine bygg og hver sine ansvarsområder, samtidig som alt de har gjort har vært vevd inn i hverandre. Men ingen har tråkket hverandre på tærne.

Betydningen av tillit og god kommunikasjon

-Vi kjenner hverandre godt fra før, og har jobba sammen tidligere. Vi prater naturlig med hverandre, og hadde en praktisk og logisk tilnærming til det som måtte løses, forteller Jon i Fjell-Laft. 

Oddvar i O. Nørstebø & Sønn fortsetter: 

-I starten trodde vi at én måtte ha koordineringsansvar, men det ble aldri behov for overordna involvering.

En viktig årsak til at det har glidd så bra, er Ingrid og Jonathan, som hele tiden har vært gode medspillere. De har vært aktivt med i hele prosessen, og vært villige til å ta kjappe avgjørelser når det har vært nødvendig. Ikke minst har de vist stor tillit til entreprenørene, og de har stolt på de fortløpende praktiske avgjørelsene de har tatt. 

-Ingrid har vært her innimellom for å følge opp, men det meste har vært fjernstyrt, forteller Kristian i Vidda Bygg.

Til sammen har de nok prøvd ut det meste som finnes av kommunikasjonsmuligheter, som  telefon, Facetime, Teams og mail. 

-Det har vært et smertefritt samarbeid, og ingen utfordringer som har vært vanskelige å løse, forteller Nils i FRIIS Arkitekter, som i tillegg til tegninger har stått ansvarlig for byggesøknader.

Ida Bjerke på tunet der hun har vokst opp.

Kjærlighet og visjon i hver detalj

Omtrent to år etter oppstart ble prosjektet utvendig sluttført, og det gjør inntrykk på lokalsamfunnet. Folk synes det er flott at noen har tatt tak Søre Brandsgard igjen. Gården er godt synlig fra veien, og det er tydelig at det både ligger en visjon bak, og at Ingrid og Jonathan har mye kjærlighet for stedet.

Søre Brandsgard har stått tom i flere tiår, og har kun vært sporadisk brukt som feriehus. Nå er det gamle hovedhuset pusset opp, med et ønske om å bevare mest mulig av det opprinnelige. Vidda Bygg har tilpasset arbeidet etter dette, og Atle Redalen, murer i Nore Bygg, har satt opp ildsteder og fliser i nostalgisk stil. Samtidig er huset tilrettelagt en moderne families behov. Her skal rommene etter hvert fylles med hverdager og levd liv igjen. 

Låven er blitt unik, med den gamle trekassa i hjertet og moderne konstruksjoner rundt. Kontrastene gjør inntrykk og vitner om at her er det vilje til å satse og tenke stort. Også garasjeanlegget hinter til framtidig bruk; det har et integrert snekkerverksted. Til og med gårdstunet har fått seg et ansiktsløft, og plassering av drivhus signaliserer et ønske om å leve autentisk og i harmoni med noen viktige grunnverdier. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Ingrid og Jonathans tanker i kombinasjon med entreprenørenes forståelse for og praktiske innsikt i prosjektet har ført til et resultat som alle kan være fornøyde med. 

Kanskje ligger også noe av nøkkelen til det gode samarbeidet i en egen Nore og Uvdal-mentalitet.

-Mange av oss har samarbeidet tidligere også. Nore og Uvdal ligger langt framme i forhold til mange andre kommuner når det gjelder samarbeid,

forteller Oddvar, O. Nørstebø & Sønn

-Med forholdene her kan vi ikke gjøre denne typen store jobber alene. Men det er likevel ingen grunn til å sette jobbene bort når man kan holde det lokalt. Vi fordeler mellom oss, og da er det gjennomførbart.

utdyper Jon, Fjell-Laft

Slik har entreprenører i Nore og Uvdal tenkt og jobbet lenge. Det er lite friksjon å spore, og det som måtte være uavklart løser man raskt og enkelt. Her er det vilje til samarbeid. 

I tillegg til erfaring, er det selvfølgelig viktig med gode planer som peker fram mot et mål. 

-Denne typen prosjekter blir til litt underveis. Noe dukker opp, og så må man ta stilling til det, forteller Kåre Gunnar. 

Ingrid og Jonathan var åpne for at det måtte bli litt improvisasjon underveis, men den røde tråden var likevel til stede hele veien, og sørger for at alt ble helhetlig til slutt.

Situasjonsplanen for byggeområdet visualiserte de ulike prosjektene i forhold til hverandre. FRIIS Arkitekter stod i tillegg for alle tegninger og hadde et overordnet perspektiv på uttrykket. Alle vinduer i alle bygg er produsert av samme leverandør, og er med på å binde delene sammen. Nå er puslespillet ferdig lagt, og alle bitene er på plass. 

Ida Bjerke med samboer og barn.

Fra forlatt til levedyktig

Prosjektet har hatt rene linjer, hver entreprenør har hatt egne avtaler, og det har hele tiden vært tydelig hvem som skulle gjøre hva. Innimellom har entreprenørene bistått hverandre, men det har hele tiden vært tydelig når man har ansvar og når man hjelper til. 

Prosjektet på Søre Brandsgard er et bevis på hvordan et godt organisert samarbeid mellom dyktige entreprenører og målrettede tiltakshavere kan gjøre en forlatt gård levedyktig for nye generasjoner. Gjennom tillit, fleksibilitet og godt samarbeid er det skapt et resultat som ikke bare tilfredsstiller ønskene til Ingrid og Jonathan, men som samtidig gir positive ringvirkninger i lokalsamfunnet. 

Entreprenørenes bidrag:

FRIIS Arkitekter: 

Ansvarlig søker

Arkitekturprosjektering

Fjell-Laft

Garasje/snekkerverksted

Nørstebø & Sønn:

Grunnarbeid

Låvemur og oppussing på hele området. 

Vidda Bygg: 

Tilbygg på øversida av bolighus med bad, badstu, vaskerom. 

Oppussing av gammelt bolighus, inkl.vinduer, etterisolasjon, vannbåren varme.

Nore Bygg:

Låve

Mur og flis i bolighus, v/Atle Redalen

Grunnmur, garasje/snekkerverksted

Ida Bjerke med barn.

Øvrige entreprenører som har vært involvert i prosjektet:

  • Nore Laft: grindbygg & restaurering av stabbur med støtte fra Nore og Uvdal kommune, SMIL-midler.
  • Vidda Ventilasjon: blikkenslager
  • AG Elektro: elektriker
  • Ronny Pedersen/Numedal Rør: rørlegger
  • Frognerhagen gård: anleggsgartner
  • XL-Bygg Uvdal Trelast 
  • Uvdal kraftforsyning: internett og oppgradering av strømlinja
  • Steinrosa: maling av tak og et rom i hovedhuset
  • Uvdal Snekkerverksted: himmelseng
  • Bekkeseth
  • Skifertaket har blitt tilbakeført til original fasade med støtte fra Kulturminnefondet.

Husker du historien til Ole Reidar? Han fant veien hjem til Hjembygda for å leve nær naturen og jobbe med det han elsker. Les mer om hans reise tilbake til røttene.

Hopp rett ned til innholdet